Misverstanden omtrent het zonnen
Zomer...vakantie...drukke terassen...stranden en parken vol met zonaanbidders... Bijna iedereen is op de hoogte van de gevaren van zonnebrand. En toch zie je nog rood verbrande mensen op het strand...De zon is gezond. Zonlicht heeft een beschermende werking op het lichaam. Onder invloed van zonlicht maakt de huid vitamine D aan. maar teveel zon kan schade aanrichten en de huid beschadigen. Teveel zon is dus niet goed, maar te weinig zon ook niet...
MISVERSTANDEN OMTRENT HET ZONNEN:
Ik smeer me niet in, want ik verbrand toch niet: De een verbrand sneller dan de ander en sommige mensen verbranden inderdaad bijna nooit. maar verbranding is niet het enige gevaar van de zon. Wat dacht je van huidveroudering, rimpelvorming of zelfs huidkanker? Dus het is verstandig om je goed in te smeren!
Verbranden is niet erg. Het doet even zeer, maar daarna word ik mooi bruin: Een verbrande huid is eigenlijk gewoon een beschadigde huid. Ook de kans op vervellen is groot. Verbranden is dus pure huidbeschadiging! Bovendien: hoe vaker iemand in zijn jonge jaren verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.
Insmeren met factor 20? Dan word ik toch nooit bruin! Jawel hoor! Het gaat alleen iets langzamer. Maar daardoor ook egaler, mooier en duurzamer. Hoe sneller je bruin wordt, hoe eerder het kleurtje ook weer verdwenen is. Daarnaast bereikt met het dunner worden van de ozonlaag steeds meer UV-straling de aarde. Kon je vroeger met factor 5 de zon in, nu is factor 20 of hoger een verstandige, gezonde keuze!
Aftersun? Een bodylotion voldoet ook: Een bodylotion verzorgt en verzacht de huid en dat is prima. Maar een aftersun doet meer dan dat. Het verkoelt en haalt als het ware de hitte uit de huid. Daarnaast houdt het de huid soepel en zorgt een aftersun ervoor dat de bruine kleur langer blijft zitten!